10 Slimme Tips om te Besparen op je Verbouwing
Een verbouwing is spannend en kan je woning volledig transformeren, maar de kosten kunnen snel oplopen. Gelukkig zijn er manieren om je project succesvol te realiseren zonder je budget te overschrijden. Ga je jouw woning renoveren en verbouwen? Met deze 10 praktische tips helpen je besparen zonder in te leveren op kwaliteit!
1. Je woning Laten Uittekenen
Een goed as-built plan is het halve werk. Laat je woning professioneel uitmeten en laat direct 2D plannen en een 3D model maken. Zo kan je besparen op architectkosten én tijd, want als je een bouwplan van je woning laat tekenen, kan de architect efficiënter werken en hoeft hij minder tijd te besteden aan het uittekenen van basisplannen.
Met gedetailleerde tekeningen weet je bovendien precies wat er moet gebeuren en hoeveel materiaal je moet bestellen, waardoor je verrassingen voorkomt.
Ben je nog op zoek naar iemand die jouw woning voordelig en professioneel kan uitmeten en uittekenen? Dan ben je bij as-builtplannen.be aan het juiste adres. Hier kan je meer te weten komen over onze werking.
Deze dienst is overigens ook heel interessant als je een regularisatie wilt aanvragen. Hiervoor moet je namelijk steeds de bestaande toestand in kaart laten brengen.
2. Vergelijk Offertes
Het vergelijken van offertes is een eenvoudige manier om flink te besparen. Vraag bij meerdere aannemers offertes op en let niet alleen op de prijs, maar ook op wat inbegrepen is, zoals garantie, kwaliteit van materialen en oplevertermijnen. Controleer referenties of reviews om verrassingen te voorkomen.
Daarnaast kun je besparen door slim materialen in te kopen. Gebruik je bouwtekeningen of een 3D model van je woning om precies te weten welke en hoeveel materialen je nodig hebt. Door offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers, zoals bouwmarkten en groothandels, kun je onderhandelen over kortingen of betere voorwaarden, zoals gratis levering.
Pro-tip: Combineer aannemer- en materiaalkeuze. Sommige aannemers kunnen via hun netwerk voordeliger aan materialen komen, wat voor jou een extra besparing oplevert.
3. Doe Zelf Waar Mogelijk
Je kunt flink besparen door zelf de handen uit de mouwen te steken. Niet alle werkzaamheden tijdens een verbouwing vereisen een professional. Denk aan klussen zoals schilderen, behangen, sloopwerk, of eenvoudige montageklussen zoals het plaatsen van plinten, verlichting, of kastjes. Dit soort taken zijn vaak eenvoudig zelf uit te voeren, zeker met behulp van de vele online tutorials op YouTube.
Het is belangrijk om kritisch te kijken naar wat je zelf aankunt. Voorbereidend werk, zoals puinruimen of het verwijderen van oude materialen, kan je aannemer veel tijd besparen – en tijd is geld. Heb je geen ervaring, maar wil je toch iets leren? Begin met de eenvoudigere klussen, zoals een muur witten of schuurwerk. Dit vermindert je kosten aanzienlijk zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit van je verbouwing.
Pro-tip: Zorg dat je beschikt over de juiste gereedschappen. Huren is vaak een goede optie als je gereedschap slechts tijdelijk nodig hebt. Dit voorkomt dat je geld uitgeeft aan dure aankopen die daarna in de schuur stof liggen te verzamelen.
4. Hergebruik Materialen
Hergebruik van materialen is niet alleen duurzaam, maar ook budgetvriendelijk. Denk aan het opnieuw gebruiken van oude tegels, hout, sanitair, of zelfs deuren en kozijnen. Vaak kun je gebruikte materialen een nieuwe uitstraling geven met een beetje creativiteit en vakmanschap, zoals het schuren en verven van oud hout of het opnieuw polijsten van natuursteen.
Naast hergebruik uit je eigen woning kun je ook materialen vinden via tweedehands platforms zoals 2dehands.be, lokale Facebook-groepen of bouwprojecten waar restpartijen worden verkocht. Restpartijen zijn vaak van hoge kwaliteit, maar worden tegen lagere prijzen aangeboden omdat ze overgebleven zijn.
Pro-tip: Zorg ervoor dat de materialen die je hergebruikt nog van goede kwaliteit zijn en geschikt zijn voor het nieuwe doel. Laat bijvoorbeeld hout controleren op beschadigingen of rot voordat je het opnieuw verwerkt.
5. Werk met Kant-en-Klare Plannen
Je kunt besparen op architectkosten door te werken met een volledig uitgewerkt plan. Laat je woning volledig uitmeten en ontvang 2D tekeningen en een 3D model waarmee je direct naar de architect en aannemer kunt stappen. Dit bespaart niet alleen tijd, maar zorgt ook voor een gestroomlijnd proces.
6. Koop Slim In
Houd aanbiedingen in de gaten en koop slim in bij bouwmarkten of groothandels. Met een gedetailleerd bouwplan weet je precies wat je nodig hebt en kun je gericht inkopen doen, zonder verspilling van materialen.
7. Werk in Fases
Als je budget beperkt is, werk dan in fases. Een grootschalige verbouwing hoeft niet in één keer afgerond te zijn. Splits je project op in behapbare fases. Begin met de essentiële onderdelen zoals constructiewerk, leidingwerk of isolatie. Esthetische verbeteringen, zoals verfwerk of nieuwe meubels, kunnen later worden opgepakt als het budget het toelaat. Zo behoud je overzicht én spreid je de kosten.
8. Wees Creatief met Design
Een stijlvol resultaat hoeft niet duur te zijn. Kies voor eenvoudige ontwerpen en standaardmaten in plaats van maatwerk, zoals bij keukenkastjes of deuren. Denk ook aan slimme, budgetvriendelijke oplossingen, zoals verf in plaats van tegels of laminaat in plaats van duur parket. Met een beetje creativiteit en slimme keuzes kun je een luxe uitstraling bereiken zonder je budget te overschrijden. Daarnaast kun je veel geld besparen door oude meubels op te knappen en te hergebruiken. Een likje verf, nieuwe handgrepen, of een frisse stoffering kan een oude kast, stoel of tafel een tweede leven geven én het geeft karakter aan je interieur.
9. Kies voor Duurzame Opties
Duurzame materialen kunnen initieel duurder lijken, maar duurzaamheid kan je op de lange termijn flink besparen. Denk aan het investeren in isolatie, energiezuinige ramen of een efficiënte verwarmingsketel. Deze aanpassingen verlagen je energiekosten en verhogen de waarde van je woning. Ook materialen zoals bamboe of gerecycled hout zijn milieuvriendelijk én vaak betaalbaar. Het is een slimme manier om zowel je portemonnee als het milieu te sparen.
10. Onderhandel Slim
Onderhandelen kan je direct geld besparen bij je verbouwing. Vraag bij offertes of er ruimte is voor korting, bijvoorbeeld bij het afnemen van meerdere diensten of grote hoeveelheden materiaal. Je kunt ook vragen naar extra’s, zoals gratis levering of montage. Veel leveranciers en vakmensen zijn bereid om iets van de prijs af te halen, zeker als je goed voorbereid bent en weet wat je wilt. Het kost niets om te vragen en kan je honderden euro’s opleveren!